Engleska - Ukrajina
0

Prvo 6,5 minuta himne pa tek onda utakmica

Sarajevo-x.com
Na jednoj od večerašnjih utakmica u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu, onoj koja se igra na stadionu Wembley između Engleske i Ukrajine, bit će posebno muzikalno. Naime, gostujuća reprezentacija dobila je ekskluzivno pravo da kompletna himna njihove zemlje, koja traje čak šest i po minuta, bude puštena prije meča.

"Oi Ukrainy" tako će navijači čuti cijelu, a oni koji pritom budu sjedili ili zviždali, mogli bi se naći van stadiona i prije početka susreta u grupi 6.

Ukrajinski nogometni savez na utakmicama obično pušta kraću verziju himne koja traje 90 sekundi, ali ovaj put im je FIFA izašla u susret i dopustila dužu verziju himne.

U objašnjenju koje Ukrajinci imaju za ovaj potez stoji kako će on posebno motivisati napadača Milana Andriya Shevchenka i njegovog kolegu Andriya Voronina, kao i ostale igrače ove zemlje na terenu.

Ipak, na drugoj strani, momci Fabija Capella neće otpjevati svih šest strofa engleske himne "God Save the Queen".

"Ponuđena nam je i ta opcija, ali smo je odbili jer većina naših igrača ne zna ni sve riječi kraće verzije", rekao je izvor blizak klubu za The Sun.

Ukrajinsku himnu u srijedu navečer izvest će folk zvijezda Furstov Aprylova iz Kieva.