Djelo Ivana Meštrovića
6

Prvi put nakon postavljanja 1928. beogradski spomenik "Pobednik" skinut radi restauracije

SRNA
Bronzani spomenik "Pobednik" rad Ivana Meštrovića skinut je danas sa postolja na Kalemegdanu, gdje je postavljen 1928. godine, i biće poslat na restauraciju, a njegovo vraćanje na Beogradsku tvrđavu najavljeno je za februar 2020. godine.

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i danas ga je Zavod za zaštitu spomenika kulture poslije 91 godinu sklonio sa tog mjesta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, postament autorsko djelo arhitekte Petra Bajalovića, a proglašen je kulturnim dobrom 1992. godine.

Taj spomenik se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju.

Direktor beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković rekla je da su radovi počeli 2. septembra i da potom slijedi restauracija.

Ona je navela i da će skulptura biti prevezena u Smederevo i da je restauracija povjerena jednom od domaćih najpoznatijih vajara Zoranu Kuzmanoviću.

"U februaru, nakon što bude završena restauracija, očekujemo da ćemo ga vratiti na mesto gde zaista pripada. Treba naglasiti da ovo radi Zavod za zaštitu spomenika kulture, ustanova koja već 60 godina vredno radi na čuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa Beograda", istkala je Vučkovićeva.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda redovnim ispitivanjem stanja spomenika primijetili su da je 2018. u odnosu na dvije godine ranije, oštećenje povećano, javila je Radio-televizija Srbije.

Rekonstrukcija i restauracija spomenika "Pobednik" podrazumijeva ispitivanje stanja bronzane skulpture i stuba, statičku sanaciju, restauraciju, konzervaciju kamene obloge, stuba i postamenta.

Autor projekta rekonstrukcije i restauracije spomenika "Pobednik" je arhitekta Nevenka Novaković.