Zanimljivo poređenje
1.1k

Protesti u Francuskoj i stanje u BiH kroz crtež karikaturiste Zdravka Cvjetkovića

Piše: E. M.
Karikatura Zdravka Cvjetkovića na temu žutih prsluka u Francuskoj i BiH
Karikatura Zdravka Cvjetkovića na temu žutih prsluka u Francuskoj i BiH
Bosanskohercegovački karikaturista Zdravko Cvjetković inspirisan protestima žutih prsluka u Francuskoj, odlučio je jednu od svojih karikatura posvetiti bosanskohercegovačkoj "internet revoluciji".

Nakon što su se građani Francuske izborili za ukidanje akciza na gorivo i povećanje minimalnih plaća za 100 eura, život u Francuskoj je mirniji. Međutim, ono što građani BiH mogu naučiti iz toga jeste da ništa nije nemoguće kada ste zaokupljeni pravim problemima društva u kojem živite.

Upravo to je inspirisalo karikaturistu rodom iz Zenice Zdravka Cvjetkovića da svoj crtež posveti građanskoj revoluciji u Francuskoj i građanskoj internet revoluciji u BiH.

Na crtežu kojeg je večeras objavio Cvjetković Ajfelov tranj je u plamenu, ali su ostvareni zacrtani planovi građana. S druge strane bh. građani, kao i obično najodlučniji su u "internet revolucijama" komentarišući da li je član Predsjedništva BiH Željko Komšić "persona non grata", ko je unio/iznio zastavu Republike Srpske iz zgrade Predsjedništva BiH te Betmenovo vrijeđanje Alije.

Sve se to dešava dok cijene goriva i potrošačke korpe rastu.