Sjećate li se?
31

Prošlo je 11 godina od snježne noći koja je oborila rekord u Bosni i Hercegovini

L. R.
Ovaj dan će se dugo pamtiti
Tuzla
Prije 11 godina u Bosni i Hercegovini počeo je padati snijeg, kojeg će pamtiti mnogi građani po rekordnoj količini, a koji se mjerio čak u metrima.

Snijeg koji je u noći 3. februara 2012. godine počeo padati, ostao je u sjećanju građana Bosne i Hercegovine, jer je uzrokovao mnoge poteškoće narednih desetak dana, naručito u Sarajevu gdje zabilježen rekord od 101 centrimetra.

Velike snježne padavine su veći dio BiH, što je uzrokovalo velike probleme građanima, koji su morali na posao. Od 4. februara obustavljena je i nastava u školama, što je bila sretna vijest za školarce, jer su imali priliku za zimske radosti.

Mnogi građani su zajedničkim snagama pomogli komunalnim službama s čišćenjem snijega, a volonteri su dijelili tople napitke. Vrijeme nakon čišćenja, pojedinci su odlučili iskorisititi za zabavu na snijegu.

[TWITTER]1604381358410719232[/TWITTER]

Prema mjerenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda tog jutra na Bjelašnici je zabilježeno 217 centimetara, na Ivan Sedlu 170 centimetara, a na Kupresu 97 centimetara. U Mostaru je zabilježeno 52 centimetara, a snažan vjetar prouzrokovao je dodatne smetnje.

Iz zavoda su prije nekoliko godina naveli da se snježne padavine iz februara 2012. godine neće još zadugo ponoviti, a podsjećamo da je u Sarajevu ove zime snijeg prvi put pao početkom januara.