Otkriće bez premca
0

Pronađena drevna kraljevska grobnica u Škotskoj

SRNA
Arheolozi su pronašli kraljevsku grobnicu staru oko 4 000 godina u Škotskoj ispod kamenja teškog četiri tone i okruženu izrezbarenim preistorijskim simbolima moći, piše list "Indipendent".

Ovo otkriće, koje je od međunarodnog značaja jedinstveno je u Velikoj Britaniji.

Tokom iskopavanja u mjestu Fortviot u blizini Perta pronađeni su ostaci vladara ranog bronznog doba, čije je tijelo položeno na krevet od bijelog kvarcnog šljunka i brezove kore sa desetinom ličnih predmeta, uključujući bronzani i zlatni bodež, bronzani nož, drvenu posudu i torbicu od kože.

Ovo otkriće ima velike implikacije za istoriju Škotske.

Već dugo vremena se smatra da je mjesto Forteviot bio veliki kraljevski centar u ranom srednjem vijeku. To je bila "prijestonica" kraljevatva Pikta u 8. i 9. vijeku nove ere i vjeruje se da je jedan od prvih kraljeva Škotske Kenet Mekalpin imao ovdje palatu.

Međutim, do sada niko nije vjerovao da kraljevski korijeni Forteviota mogu biti stari hiljadama godina.

Ovo otkriće je od posebne važnosti, jer se nalazi u srcu najvećeg škotskog preistorijskog religijskog ceremonijalnog kompleksa.

Tokom iskopavanja otkriveno je da je 2600 godine prije nove ere lokalni neolitski narod izgradio veliki krug od 250 metara u prečniku sa 200 drvenih obeliska sa prolazom za procesiju u pravcu ulaza i unutršanji drveni krug u centru. Svaki hrastovi obelisk bio je širok jedan metar u prečniku.

Nakon toga do 2400. godine prije nove ere izgrađen je veliki nasip sa rovom širine 10 metara, a dubine tri metra unutar centralnog kruga od stabala.

Cijela grobnica okružena je kamenim zidom koji je ukrašen rezbarijom dvije bronzane sjekire.

Krovna konstrukcija grobnice od kamena ukrašena je mnogo starijom rezbarijom, vjerovatno kamenom borbenom sjekirom iz doba neolita ili ceremonijalnim žezlom - što ukazuje da je pomjerena sa starijeg spomenika za upotrebu na ovoj grobnici koja je bila rezervisana za osobe veoma visokog statusa.

Upotreba kvarcnog šljunka i brezove kore kao ležaj za pokojnika navodi na zaključak da je riječ od pomaganju pri ponovnom rođenju na onom svijetu.

Iskopavanja predvodi profesor Stiven Driskol i doktor Kenet Brofi sa Univerziteta Glazgov kao i doktor Gordon Nobl sa Univerziteta Aberdin.

"Sama veličina kamenih blokova koja je korišten za izgradnju grobnice, veoma rijetka rezbarija u kamenu, očuvana koža, drvo i breza, kao i visoki status cijele lokacije čine ovo otkriće veoma važnim i na nacionalnom i međunarodnom nivou", kaže Nobl.

On je dodao da je ovo otkriće bez premca u Britaniji obzirom na očuvanost, obim i lokaciju.

Vezani članci