Zanimljivosti
0

Pronađena 16-godišnja jedriličarka koja sama putuje oko svijeta

SRNA
Abby Sunderland (Foto: Reuters)
Abby Sunderland (Foto: Reuters)
U vodama Indijskog okeana pronađena je 16-godišnja Amerikanka Abby Sunderland, koja je poslala nekoliko poziva u pomoć tokom svog putovanja da sama oplovi oko svijeta.

Posljednji kontakt sa Sunderland bio je jučer popodne, prije nego što se prekinula veza sa njenim satelitskim telefonom, kada je njena jahta "Wild Eyes" (Divlje oči) naišla na velike talase u južnom dijelu Indijskog okeana.

"Avion je stigao prije nekoliko trenutaka na lice mjesta. Jahta je uspravna, ali jedra su oborena. Vremenski uslovi se popravljaju. Uspostavljena je radio veza i Abby je poručila da je dobro", naveli su roditelji Abby Sunderland u saopštenju, koje je objavljeno na njenom internet blogu.

Otac Abby Sunderland, Laurence, rekao je ranije da je izgubio kontakt sa kćerkom tokom razgovora putem satelitskog telefona i da vjeruje da se njen brod prevrnuo usljed loših vremenskih prilika.

Dva predajnika, koja emituju signale vezani su za brod dok ima jedan i na prsluku za spašavanje Abby Sunderland i koji se ručno aktivira.

Oblast odakle je Abby poslala poziv u pomoć jedna je od najtežih za pokretanje spasilačkih operacija. Britanskog avanturistu Tonyju Balimora australijska mornarica morala je da spašava 1996. godine nakon što je njegova jahta potonula tokom trke u kojoj je jedan od takmičara poginuo.