Finska
0

Pronađen šampanjac iz 18. vijeka

SRNA
Grupa ronilaca je tokom istraživanja olupine broda u Baltičkom moru pronašla boce sa najstarijim šampanjcem na svijetu, koji datira sa kraja 18. vijeka.

"Podigao sam jednu bocu šampanjca kako bismo utvrdili starost broda jer nismo našli nikakvo ime niti detalje o samoj olupini", rekao je Cristian Ekstrom iz grupe "Aland" Reutersu.

Ekstrom i njegove švedske kolege otvorile su bocu i probale sadržaj.

"Ukus je fantastičan, sladak, možete osjetiti hrast, a ima i veoma jak miris duvana. Prisutni su i mali mjehurići", rekao je on.

Sudeći prema obliku boce analitičari su zaključili da one datiraju sa kraja 18. vijeka, a boce i sadržaj poslati su stručnjacima za šampanjac u Francusku.

"Uvjereni smo 99 odsto da je riječ o šampanjcu 'Vev Kliko'  i da je najvjerovatnije napravljen između 1772. godine, godina  kada je ta firma i osnovana i 1785. godine", rekao je Ekstrom, dodajući da je tovar broda bio na putu za Sankt Peterburg, a odatle za Moskvu.

On je rekao da  su ronioci pronašli vino pri prvom zaranjanju i da nisu znali koliko ima boca niti  koju je drugu robu brod prevozio. 
Richard Julin, švedski stručnjak za vina, rekao je listu "Alandistidningen" da je pronađeni šampanjac "Vev kliko" i da datira sa kraja 18. vijeka, kao i da jedna boca vrijedi oko 68.000 dolara.

Imajući na u vidu da se olupina  nalazi kod obala Alanda, autonomne oblasti Finske, lokalne vlasti će odlučiti šta će uraditi sa olupinom i šampanjcem.