Zanimljivosti
117

Projekt "Skyglow": Kada Bosanac snima zvijezde iznad Los Angelesa

Klix.ba
Ako živite u urbanom, gradskom predjelu, kao što to čini 54 posto svjetske populacije, onda vjerovatno znate kakav je osjećaj napokon vidjeti zvjezdano nebo.

Kako bi ovaj fenomen približili stanovnicima velikih gradova, pokrenut je projekat "Skyglow" koji vode Harun Mehmedinović i Gavin Heffernan, a koji za cilj ima "uhvatiti" posljednje lokacije u kojima se može posmatrati potpuno zvjezdano nebo.

"U Los Angelesu živim već 12 godina i nijednom nisam uspio vidjeti zvijezde. Za vrijeme života u BiH boravio sam na selu i mogao sam uživati u tom pogledu. To je bilo pravo duhovno iskustvo za jedno dijete i njega sam u potpunosti izgubio tokom godina", rekao je Mehmedinović za američki magazin TIME.

Mehmedinović i Heffernan se nadaju da će projektom podići svijest o svjetlosnom zagađenju u gradovima i utjecaju koji manjak vidljivih zvijezda ima na stanovnike.

"Primarni cilj jeste da natjeramo gradove da promijene sisteme rasvjete te da građani razmisle o tome šta zaista treba biti osvijetljeno, a šta ne", rekao je Mehmedinović.

Njihovi najbolji time-laps snimci i fotografije neba na kraju projekta pojavit će se i u knjizi te na Blue-rayu, a za taj dio akcije prikupljaju novac preko stranice Kickstarter.

Mladi bh. reditelj Harun Mehmedinović već godinama živi u SAD-u, a pored režije bavi se fotografijom. Iza njega su poznati projekti kao što su Bloodhoney i Persona.