Zanimljivosti
5

Prodano pismo koje je Muhammad Ali poslao Nelsonu Mandeli

Klix.ba
Pismo koje je potpisao legendarni bokser Muhammad Alli i poslao ga bivšem predsjedniku Južnoafričke Republike Nelsonu Mandeli, prodano je na aukciji za 8.600 eura.

Tipkano pismo koje je potpisao Ali datira iz 1993. godine, a prodano je na aukciji u Devizesu za 8.600 eura.

"Pošteno je reći da je Ali bio najveći sportista svih vremena, a Mandela jedan od najistaknutijih ličnosti prošlog stoljeća", izjavio je aukcioner Andrew Aldridge.

Pismo je otkucao lični asistent generalnog menadžera hotela Elageni u Durbanu, gdje je Ali odsjeo u to vrijeme, a na ukciji ga je kupio kolekcionar iz SAD-a. Očekivalo se da će biti prodano po cijeni između 7.000 i 9.600 eura.

Uz pismo je prodano i objašnjenje zašto je Alijevo ime pogrešno napisano.

"Ali je boravio u Južnoj Africi kratko u aprilu 1993. godine, stigao je nedugo nakon ubistva Chrisa Hanija 10. aprila. Hani je bio šef osoblja Umkhonto We Sizwea, vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa (ANC). Bio je protivnik aperthejda, a ubili su ga desničarski ekstremisti ispred njegovog doma u Boksburgu. Ali je nakon toga stigao i to u vrijeme kada je zemlja bila na ivici građanskog rata. Prisustvovao je oproštaju od Hanija organizovanom na Stadionu FNB u Johannesburgu 19. aprila 1993. godine, pojavio se pred javnosti, a potom su se začuli povici: Ali, Ali", izjavio je Aldridge.

On je dodao da je Mandela na svom stolu čuvao fotografiju s Alijem, kao i njegovu omiljenu knjigu, Alijevu biografiju.