Prodaje se violina muzičara sa Titanica

Klix.ba
18.2.2013. u 19:16
23
2
Prodaje se violina muzičara sa Titanica
23
Prodaje se violina muzičara sa Titanica Orkestar koji je svirao na Titanicu
Eksperti očekuju da će violina koja je pripadala jednom od muzičara koji su nastavili svirati i dok je Titanic tonuo dostići rekordnu cijenu na aukciji. Međutim, violina će biti prodata samo ako se dokaže njena autentičnost.
Ukoliko se dokaže njena autentičnost, violina Wallacea Hartleya će biti ponuđena na aukciji 20. aprila ove godine. Autentičnost se ispituje posljednjih sedam godina, a violina je prošla sva dosadašnja testiranja i eksperti vjeruju da je zaista pripadala jednom od muzičara koji su svirali dok je Titanic tonuo. Rezultati posljednjeg testa će biti objavljeni početkom narednog mjeseca.

Anonimni prodavač violine tvrdi da je ona nakon potonuća broda doša u posjed Hartleyjeve zaručnice Marie Robinson, koja mu ju je i poklonila. Hartleyjevo tijelo je pronađeno potpuno odjeveno, a u džepovima su pronađeni sitan novac, prsten, olovka, srebrena kutija za cigarete, sat sa lancem, makaze i još neke sitnice. Violina nikada nije pronađena i vjerovalo se da ju je ukrao neko od osoblja koje je izvlačilo tijela iz vode, prenosi Daily Mail.

Henry Aldridge and Son, aukcijska kuća koja će prodavati violinu, je do sada potrošila hiljade funti u pokušaju utvrđivanja autentičnosti instrumenta.

Glasnogovornik kompanije nije želio dati komentar za predstojeću aukciju.

"To je najprepoznatljiviji i najvažniji predmet koji se ikada povezivao sa Titanicom, a koji će se naći na aukciji. Iznos će biti veliki. Sigurni smo da će postojati globalni interes. Svi dosadašnji testovi su potvrdili autentičnost instrumenta, a testiramo ga već sedam godina", rekao je jedan neimenovani izvor iz kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: