Dio historije
0

Prodaje se klavir na kojem su svirali Beatlesi i Pink Floyd

Sarajevo-x.com
Foto: Bonhams/BNPS.co.uk
Foto: Bonhams/BNPS.co.uk
Klavir na kojem su svirali "Beatlesi" i "Pink Floyd" će se pojaviti na aukciji 15. augusta ove godine u Chichesteru u južnoj Engleskoj. Historija ovog instrumenta obećava interes kupaca i visoku cijenu koja bi mogla dostići i 177.600 eura.

Muzički instrument koji će ovog mjeseca biti stavljen na aukciju možda ne izgleda posebno, ali njegova muzička historija je zaista impresivna. Klavir Challen iz studija "Abbey Road" u sjevernom Londonu je jedan od najatraktivnijih predmeta aukcijske kuće "Bonham`s Pioneers of Popular Culture 1940–1990".

Prema riječima aukcionera, na ovom instrumentu je odsvirano nekoliko pjesama "Beatlesa", uključujući "Tomorrow Never Knows" i "Paperback Writer", piše "Reuters".

Klavir se nalazio u studiju "Abbey Road" sve do osamdesetih godina, kada je povučen iz upotrebe. Vjeruje se da je ovaj klavir koristila i grupa "Pink Floyd" koja je na njemu odsvirala svoje albume "Wish You Were Here" i "Dark Side od the Moon".

Studio "Abbey Road" je postao sinonim za "Beatlese" jer su ovdje snimili skoro sve svoje albume i singlove u periodu od 1962. do 1970. godine. Grupa "Pink Floyd" je koristila ovaj studio krajem šezdesetih i sredinom sedamdesetih godina.