Austrija
0

Prodaje se Hitlerova kuća

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlasnica kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler najavila je da planira da dom nacističkog zločinca proda po početnoj cijeni od 2,2 miliona eura, prenose austrijski mediji.

Austrijske vlasti strahuju da bi rodna kuća Adolfa Hitlera, u Braunau na Innu,mogla biti prodata neonacistima i pretvorena u svojevrstan "hram".

Gradonačelnik Braunaua Gerhard Skiba je rekao da bi bilo idealno kad bi grad mogao da otkupi kuću i tako kontroliše šta će se s njom događati u budućnosti.

Trenutno, u gradskoj blagajni za tako nešto nema dovoljno novca, pa Skiba namjerava da napiše pismo vladi u Beču i zamoli je za pomoć oko kupovine.

U spomenutoj kući je Hitler rođen 20. aprila 1889. godine. Njegovi roditelji Klara i Alois su u kući iznajmili apartman iznad paba. Tu je porodica živjela sve do 1892. godine kad su se preselili u Linc.

Vlasnica kuće Gelinde Pomer je rekla da želi da riješi nekretnine, koja se i u vrijeme Hitlerovog rođenja nalazila u vlasništvu njene porodice, prvenstveno zbog "tereta prošlosti", prenose u četvrtak agencije.