Rijetko drago kamenje
8

Prodaje se do sada najveći obojeni dijamant

Klix.ba
Obojeni dijamant od 3,15 karata, sa skoro savršenom simetrijom, će biti najveći kamen ovakve vrste koji je ikada ponuđen na nekoj javnoj aukciji.

Ovaj crveno-narandžasti dijamant je također najveći koji je ikada procjenjivan na Institutu za drago kamenje u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova vrijednost se procjenjuje na između 700.000 i 1,2 miliona dolara.

Ovaj dijamant je rijedak zbog svoje intenzivne boje i veličine. Intenzivno obojeni dijamanti sa nijansama crvene i narandžaste boje se smatraju jednom od najrjeđih vrsta dagog kamenja. Proces njihovog bojenja je prirodni fenomen koji se još uvijek ne može u potpunosti razumjeti, ali se vjeruje da se dešava kada se duboko u zemlji, prilikom formiranja kristalne rešetke dijamanta, u njemu nalaze male količine azota ili vodika.

Prema izvještaju aukcijske kuće Christie's, na svijetu postoji mali broj crvenih dijamanata koji su veći od ovog ponuđenog na prodaju.

"Od početka ove godine cijena vrhunskih dijamanata je u porastu. Raste i cijena obojenih dijamanata te prirodnih bisera", rekao je Rahul Kadakia, šef Odjela za dijamante aukcijske kuće Christie's.