Cijena i do 90.000 eura
0

VIDEO / Prodaje se Bugatti koji je 70 godina stajao na dnu jezera

Sarajevo-x.com
Iznimno rijetki automobil Bugatti iz 1925. godine koji je nedavno izvučen iz jednog švicarskog jezera mogao bi na aukciji doseći cijenu od blizu 90.000 eura. Naime, ovaj sportski automobil je još 1936. godine u rijeku 'bacio' frustrirani carinik nakon što je vlasnik vozila odbio platiti uvozni porez.

Priča o ljutitom cariniku kojem je bilo naređeno da uništi Bugatti, a on je izabrao jeftiniju varijantu, te automobil gurnuo u jezero Maggiore u blizini grada Ascone, postala je prava legenda.

Želeći ispitati da li je ta priča zaista istinita jedan strastveni ronilac 1967. godine kreće u potragu i otkriva ovaj rijetki Bugatti na dnu jezera. Svi članovi ronilačkog kluba su bili odmah upoznati s otkrićem, te su često posjećivali automobil, međutim, tek prošle godine ronioci odlučuju izvući automobil, prodati ga i dobiveni novac dati u humanitarne svrhe.

Bugatti je proizveden 1925. godine u Italiji i prvi put je bio registrovan u Francuskoj.

U Švicarsku je dovezen 1930. godine, međutim nikada nije bila plaćena uvozna taksa, pa su carinici odlučili uništiti automobil, odnosno baciti ga u jezero.

Nakon što je automobil izvučen utvrđeno je da u gumama automobila još uvijek ima zraka, a da je originalna plava boja Bugattija još uvijek očuvana na karoseriji.

Vjeruje se da se 20 posto ovog automobila još uvijek može spasiti, te da će kolekcionari i muzeji željeti kupiti dijelove Bugattija.

"Na aukcijama su se često nalazili automobili koji su godinama skrivani po garažama, međutim nikada nije bio u ponudi automobil koji je 70 godina proveo na dnu jezera“, kazao je James Knight iz jedna aukcijske kuće u Švicarskoj.

Automobil će se naći na aukciji 23. januara na sajmu retro-automobila u Francuskoj.