'Mali dokument za mnogo novca'
0

Prodaje se Armstrongova slavna rečenica

Sarajevo-x.com
Plan leta na Mjesec dokazao je da je Neil Armstrong namjeravao reći sada već kultnu rečenicu "Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo". Naime, pronađen je dokument za koji se vjeruje da je jedini na kojem je slavni astronaut ispisao dobro poznatu frazu i upravo taj dokument naći će se na aukciji gdje bi mogao doseći i preko 60.000 eura.

Oko historijske fraze koju je izgovorio prvi čovjek koji je sletio na Mjesec raspravljalo se veoma mnogo. Godinama je bila glavna tema brojnih stručnjaka koji su zastupali svakojaka mišljenja o tome šta je zapravo Armstrong htio reći.

Naime, kada je slavni austronaut zakoračio na Mjesec milionima ljudi na Zemlji uputio je poruku: "Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo".

Po povratku na Zemlju, Armstrong i njegov kolega Edwin "Buzz" Aldrin tri sedmice su proveli u karantenu, gdje je navodno Armstrong potpisao dokument na kojem je zabilježena slavna rečenica. Dokument je potom predan NASA-inom poprtparolu Johnu McLeaishu koji je unio datum i ovjerio dokument.

U jednom intervjuu koji je McLeaish dao 2001. godine bilo je također riječi o poznatoj rečenici. McLeaish je tada kazao kako je Armstronga pitao šta je želio reći svojom rečenicom, no astronaut mu je na to odgovorio: "Ja znam šta sam htio reći".

McLeaish je godinama čuvao dokument na kojem je bila ispisana rečenica, a nakon njegove smrti 2007. godine dokument je prodan.

No, u Armstrongovoj biografiji se navodi kako on nikada nije zapisao tu rečenicu, ali stručnjac smatraju kako je astronaut vjerovatno zaboravio na činjenicu da je frazu zapisao odmah po svom povratku na Zemlju.

Ovaj dokument kojeg prodaje privatni kolekcionar privukao je veliku međunarodnu pažnju. Aukcija će biti održana 13. aprila u New Yorku.

"Ovo su najznačajnije riječi 20. stoljeća. Dokument ima veliku historijsku važnost“, kazao je specijalista za aukcije Matthew Haley, prenosi Daily Mail.

Napominjemo, 20. jula 1969. godine na Mjesec je sletio lunarni modul Apollo 11 u kojem su se nalazili Neil Armstrong i Edwin "Buzz" Aldrin. Oni su se nakon četiri dana vratili na Zemlju, te zbog mogućnosti nepoznate zaraze tri sedmice proveli u karantenu.

Slijetanjem na Mjesec Amerikanci su pobijedili Ruse u utrci u svemiru, a mnogi su tvrdili da je to slijetanje zapravo prevara.