Prigovori članica Federacije
0

Problematične kratke suknje igračica badmintona

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Novo pravilo kojim igračice badmintona moraju nositi kratke suknjice naišlo je na negodovanja iz Kine, Indonezije, Indije i skandinavskih zemalja (Danske i Švedske).

Naime, ovim pravilom određeno je da ženski igrači badmintona moraju nositi sportske suknjice ili haljinice. Te komade odjeće mogu odjenuti preko šorceva ili trenerki, ali im je zabranjeno pojaviti se na terenu samo u šorcu ili trenerki.

Svjetska badminton federacija (BWF) objavila je da će novo pravilo biti obavezno za sve igračice od 1. juna, ali zbog optužbi da se na taj način žene predstavljaju kao seksualni objekti, stvari bi se mogle promijeniti.

Godišnji sastanak članica organizacije BWF zakazan je za 28. maj u Kini, kada će biti poznata konačna odluka o ovom pitanju, prenosi AFP.

Zamjenik predsjednika BWF-a, Paisan Rangsikitpho, negira navode da se žene pokušavaju iskoristiti već tvrdi da se ženski badminton mora razlikovati od muškog, insistirajući na tome da suknje ne moraju biti prekratke.

"Namjera BWF-a nikada nije bila da predstavi žene kao seksualne objekte i to ne radimo ni sada", tvrdi on. "Novo pravilo je dio šire kampanje da se unaprijedi profiliranje ovog sporta. Na ovaj način ćemo privući šire grupe mladih i starijih ljudi, žena i muškaraca da se uključe u sport."

Dodao je i kako je estetski i stilski izgled igrača svakako važan faktor u tome.