Pravna tužba
0

Prizemljen "svemirski skakač"

SRNA
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner
Austrijanac Felix Baumgartner, koji je namjeravao da postane prvi čovjek u probijanju zvučnog zida prilikom slobodnog pada "prizemljen" je zbog pravne tužbe, piše britanski dnevnik "Daily Telegraph".

Baumgartner (41) je trenirao kako bi oborio svjetski rekord u skoku sa najveće visine i trebalo je da skoči sa "ivice svemira" ili sa više od 36 kilometara iznad pustinje Novog Meksika.

On pokušava da premaši rekord koji je prije 50 godina ostvario pilot američkih vazduhoplovnih snaga pukovnik Joe Kittinger skokom sa visine od 31 kilometra 16. avgusta 1960. godine.

Baumgartnerov sponzor je kompanija "Red Bull", ali je Daniel Hogan u u Los Angelesu podnio sudsku tužba protiv ove firme. On je promoter koji tvrdi da je podvig njegova ideja.

Hogan tvrdi da je on 2004. godine došao u "Red Bull" sa detaljnim planom za "skok iz svemira", ali da su ga odbili i da su nekoliko godina kasnije sami pokrenuli istu zamisao.

"Red Bull" je odgodio projekat na neodređeno vrijeme.

U prošlosti je nekoliko ljudi poginulo, pokušavajući da skoči sa slične visine ali Baumgartner, koji je poznat po nadimku "Neustrašivi Felix", negira da je skok "suicidalan rizik".
"Ne želim da umrem. Ne bih čak rekao da sam tragač za zadovoljstvom ili 'adrenalin junkie. Ja sam osoba koja voli izazov", rekao je Baumgartner.

Među njegove prethodne podvige spadaju to da je prvi "skaj dajver", koji je preletio Lamanš 2003. godine. On je iskočio iz aviona iznad Dovera i koristio je dvometarsko ugljenično krilo kako bi "odjedrio" do Francuske.

U 1999. godini skočio je padobranom sa velikih tornjeva "Petronas" u Kuala Lumpuru i statue "Hrista Spasitelja" u Rio de Janeiru.

Planirano je da Baumgartner postigne visinu u balonu ispunjenom helijumom i da prilikom skoka nosi svemirsko odijelo pod pritiskom.

Svojim skokom pukovnik Kittinger, koji sada ima 82 godine, pomogao je u "otvaranju puta" šetnji po Mjesecu Neila Armstronga devet godina kasnije.

Tokom skoka došlo je do poremećaja u pritisku u Kittingerovom odijelu i njegova ruka je otekla dvostruko od normalne veličine.
Vezani članci