Zanimljivosti
91

Princeza Charlotte ima pet mjeseci i "vrijedi" pet milijardi dolara

Klix.ba
Najmlađa članica kraljevske porodice, četveromjesečna princeza Charlotte, donijet će dobit britanskoj ekonomiji blizu pet milijardi dolara, tvrdi portal Brand Finance.

Za razliku od princeze, njen brat "vrijedi" 3,6 milijardi dolara.

Princeza Charlotte se polako približava s ovom brojkom njenoj majci, vojvotkinji od Cambridgea (7,2 milijarde dolara), ali Charlotte se u javnosti pojavila samo dva puta (kada se rodila i tokom krštenja). Već je donijela impresivnu dobit ekonomiji.

"Charlotte efekat" je donio veliki utjecaj u modi i drugim brendovima koje ona nosi ili se povezuju s njima. Samo njeno rođenje donijelo je 150 miliona ekonomske dobiti, tvrdi Brand Finance, prenosi CNN.

"Prema neslužbenim potvrdama, Charlotte, George i Kate imaju dubok finansijski učinak stvarajući milione godišnje", rekao je izvršni direktor Brant Financea David High.

Naprimjer, šal koji je beba Charlotte nosila oko vrata kada je predstavljena javnosti, a koji košta 100 dolara, prodaje se "kao lud".

"Šal je i dalje veoma popularan. Od tada nam je znatno povećana prodaja širom svijeta", rekao je direktor firme koja proizvodi šal.

Isto se dogodilo i sa kolicima u kojima se pojavila Charlotte na krštenju.

"Firma", kako kraljica Elizabeta II zove svoju kraljevsku porodicu, vrijedi 87 milijardi dolara, što godišnje donosi 1,8 milijardi dolara britanskoj ekonomiji.