Bez modernih funkcija
8

Prije 50 godina ostvaren je prvi poziv mobilnim telefonom, bili su potpuno drugačiji

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na nadašnji 3. aprila 1973. godine Marty Cooper je stajao na uglu Šeste avenije u New Yorku i ukucao broj u veliki uređaj krem ​​boje i stavio ga na uho dok su prolaznici buljili u njega.

Cooper, inžinjer u Motoroli, nazvao je svog kolegu iz konkurentske tvrtke Bell Laboratories, kako bi mu slavodobitno rekao da zove s "ličnog, ručnog, prijenosnog mobilnog telefona". Prisjeća se tišine na kraju linije.

"Mislim da je škrgutao zubima" prisjeća se 94-godišnji Cooper u razgovoru za BBC.

Bell Laboratories se umjesto toga fokusirao na razvoj telefona za automobile, kaže on.

"Možete li to vjerovati? Dakle, bili smo zarobljeni u našim domovima i uredima ovom bakrenom žicom više od 100 godina, a sada će nas zarobiti u našim automobilima!"

Osnove načina na koji je taj prvi poziv funkcionirao nisu se puno promijenile. Telefon pretvara vaš glas u električni signal, koji modulira radio val. Radio val ide do repetitora; repetitor šalje vaš glas osobi koju zovete, a obrnutim procesom ta vas osoba može čuti kako govorite.

Marty Cooper sa prvim prototipima
Marty Cooper sa prvim prototipima

Osim što tada nije bilo baš puno repetirora. Današnji mobiteli su, međutim, neprepoznatljivi u usporedbi s tim ranim modelom Motorole.

Komercijalna verzija prototipa Martyja Coopera, Motorola Dynatac 8000X, objavljena je 11 godina nakon tog prvog poziva, 1984. Koštala je današnjih od 11700 dolara da se kupi, kaže Ben Wood, koji vodi Muzej mobilnih telefona .

"U suštini, mogli ste samo birati broj i obaviti poziv. Nije bilo poruka, nije bilo kamere. Trideset minuta razgovora, 10 sati za punjenje baterije, oko 12 sati čekanja i antena od 6 15 cm na vrhu", objašnjava gospodin Wood.

Također je težio 790 g gotovo četiri puta više od težine iPhonea 14, sa 172 g.

Međutim, Cooper nije nimalo impresioniran dizajnom modernih mobitela, iako priznaje da nikada nije predvidio da će telefoni jednog dana biti ručna "superračunala", s kamerama i pristupom internetu.

Vjeruje da će u budućnosti umjetna inteligencija ili kreirati, ili birati aplikacije za vlasnike telefona, ovisno o njihovim individualnim potrebama. Također vjeruje da će jednog dana uređaj nadzirati naše zdravlje, povećati našu produktivnost i neizmjerno poboljšati naše živote.

Unatoč njegovim pritužbama na njegove moderne kopije, čini se, potajno, gospodin Cooper ostaje očaran uređajem koji je prvi put prinio uhu na onom njujorškom uglu ulice prije 50 godina.

"Još uvijek smo na samom početku revolucije mobilnih telefona", kazao je na kraju Cooper.