Zanimljivosti
0

Preživjeli 25 dana na moru u kutiji za led

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dva ribara iz Mianmara su nakon što im je brod potonuo uspjela preživjeti gotovo mjesec dana u vodama punih ajkula plutajući u velikoj kutiji za led.

Dva mladića nalazila su se na tajlandskom ribarskom brodu s 18 drugih članova posade kada je 23. decembra brod potonuo na otvorenom moru, prenijela je agencija Reuters.

Primijetila ih je australska obalska straža tokom jednog preleta helikopterom nad vodama Toresovog tjesnaca između Australije i Papue Nove Gvineje koje su poznate po velikom broju ajkula.

"Nisu imali opremu za spašavanje, ni svjetlosnih signala, ni sredstva za komunikaciju i plutali su 25 dana", kazao je predstavnik australske agencije za sigurnost na moru, dodajući da ih je spasila kutija za led veličine pisaćeg stola.

"Nevjerovatna je i sama činjenica da smo ih uopće uočili na otvorenom moru", istakao je on.

Ribari su izjavili da su bili jedini od posade koji su uspjeli da se domognu nekog improviziranog plovila. Oni, međutim, nisu mogli kazati gdje je tačno potonuo njihov brod, registriran na Tajlandu.

Australske vlasti ne planiraju pokrenuti akciju spašavanja za preostalih 18 mornara za koje se vjeruje da su stradali s obzirom na trenutnu sezonu monsuna i da su nedavno ovom regijom prošli cikloni.

Preživjeli mornari su bili iscrpljeni od gladi i dehidrirani kada su pronađeni, ali se sada dobro oporavljaju i uskoro će biti pušteni iz bolnice.