Posuđeni akordi
0

VIDEO / Prepoznajete ove tonove? Svjetski hitovi koji su plagijati

Klix.ba
Jessica Simpson
Jessica Simpson
Kao što i u svakoj umjetnosti ima elemenata koji su posuđeni od drugih, tako je i u svijetu muzike. Led Zeppelin, George Harrison, Michael Jackson i drugi priznali su kako su neke od svojih hitova posudili od drugih izvođača. The Time je sačinio listu poznatih pop pjesama koje su plagijati.

1. George Harrison, “My Sweet Lord”

Ovo je možda najpoznatiji primjer plagiranja pjesme koji je završilo na sudu. George Harrison je optužen da je ukrao melodiju pjesme "He’s So Fine" od Chiffonsa za svoju prvi solo ploču 1971. godine. Pjesma se zvala “My Sweet Lord”. Sličnost između dvije pjesme primijetili su mnogi.

2. The Beach Boys, “Surfin’ U.S.A.”

Veliki hit The Beach Boysa “Surfin’ U.S.A.”, koji je bio na prvom mjestu američke Top 10 liste, imao je dijelove posuđene iz melodije “Sweet Little Sixteen” Chucka Berryja. Kada je to objelodanjeno, Beach Boysi su riješili problem tako što su Berryja potpisali kao jednog od autora.

3. The Beatles, “Come Together”

John Lennon je prepisao nekoliko dijelova teksta iz pjesme “You Can’t Catch Me” Chucka Beryja za pjesmu "Come Together" . Kako bi izgladili odnose, Lennon je snimio tri Berryjeve pjesme na albumu Rock ’n’ Roll koje su na kraju postale veliki hitovi.

4. Michael Jackson, “Will You Be There”

Sudovi su pokušali nasamariti Michaela Jacksona dva puta za njegov hit “Will You Be There”: prvi put zbog toga što je koristio dio Beethovenove devete simfonije koju je odsvirao simfonijski orkestar Cleveland, a drugi put kada je italijanski kompozitor kazao kako je “Will You Be There” vrlo slična njegovoj pjesmi “Swans of Balaka”. No, Jackson je oba puta oslobođen.

5. Jessica Simpson, “A Public Affair”

Svi koji su slušali ovu pjesmu nisu mogli ne primijetiti kako je dosta slična melodiji Madonnine pjesme "Holiday". Ali do sada nije bilo sporova. 6. Lady Gaga, “Born This Way”

Veliki hit Lady Gage “Born This Way” dosta podsjeća na Madonninu pjesmu "Exspress Yourself". Da joj je to i zasmetalo Madonna je pokazala na svojim kocertima na kojima često umiksa te dvije pjesme kako bi podsjetila publiku ko je bio prvi.