Imao 113 godina
89

Preminuo je Masazo Nonaka, najstariji čovjek na svijetu

Klix.ba
Foto: Kyodo/Reuters
Foto: Kyodo/Reuters
Najstariji čovjek na svijetu Masazo Nonaka umro je danas u 113. godini, javili su japanski mediji. Njegova porodica kazala je da je Masazo Nonaka umro mirno u snu u svojoj kući u gradu Ashoro.

Rođen je 25. jula 1905. godine, a odrastao je u velikoj porodici koja je vodila gostionicu koju sada vodi njegova unuka. Ono što je zanimljiva činjenica jeste da je nadživio svoju ženu i svoje troje od petero djece.

“Osjećamo se šokirani gubitkom velike figure u našim životima. Jučer je bio dobro, kao i obično se ponašao i danas ga već nema ”, rekla je njegova unuka Yuko Kyodo Newsu.

Nonaka je imao šestro braće i jednu sestru. Oženio se 1931. godine, a u braku su on i supruga izrodili petero djece. Dok je bio u penziji obožavao je gledati sumo hrvanje i jesti slatkiše.

Inače, Japan je jedna od zemlja koja je bila dom nekoliko najstarijih ljudi na svijetu. Među njima je bio i Jiroemon Kimura, najdugovječniji čovjek na planeti Zemlji koji je umro ubrzo nakon 116. rođendana 2013. godine.

Guinness je službeno priznao Nonaku kao najstarijeg živog čovjeka nakon smrti Španjolca Francisca Nuneza Olivera koji je preminuo prošle godine.