Pronađena prije deset godina
0

Predstavljena rimska kaciga stara 2000 godina

SRNA
Rimska kaciga Hallaton
Rimska kaciga Hallaton
Vrlo rijedak primjerak kacige konjanika iz vremena invazije rimskog cara Klaudija na Britaniju prije 2000 godina prikazana je danas javnosti, nakon mukotrpne restauracije koja je trajala skoro 10 godina.

Takozvana kaciga Hallaton pronađena je prije 10 godina tokom iskopavanja svetilišta iz željeznog doba u mjestu Hallaton u Leicestershireu, u cetralnoj Engleskoj.

Arheolozi, naviknuti da pronalaze lako prepoznatljive zlatne i srebrne novčiće šalili su se da su iskopali "modernu zarđalu kantu".

Oni su, u stvari, pronašli blago velike vrijednosti, koje prema mišljenju naučnika ističe blisku vezu rimskih osvajača i starosjedelaca Britona.

"Kaciga nije oštećena, pa se može zaključiti da je oteta tokom bitke", rekao je Peter Lidle, arheolog u Leicestershireu.

On je dodao da je kaciga najvjerovantije pripadala Britonu koji se borio u vojsci Rima pa se vratio kući, ili je možda riječ o diplomatskom poklonu Rimljana lokalnom vođi kako bi se učvrstio neki savez.

Vjeruje se da je lokacija gdje je pronađena kaciga bio veliki religijski centar u kome je pronađen veliki broj novčića iz željeznog doba.
Prisustvo svinjskih kostiju ukazuje na ritual hrane ili gozbe iz sredine prvog vijeka nove ere. 

Kaciga će biti stalno izložena u muzeju Harborough u Leicestershireu od 28. januara, zajedno sa drugim predmetima nađenim na istoj lokaciji.

Restauracija je koštala oko milion dolara.