Zbog praznovjerja
35

Predsjednik Turkmenistana zabranio korištenje crnih vozila u glavnom gradu, pa dozvolio samo bijela

Klix.ba
Turkmenistanska vlada na čelu s predsjednikom Gurbangulyjem Berdymukhammedovim je zabranila korištenje crnih automobila u glavnom gradu Ashgabatu, a potom se pojavila infromacija da policija zapljenjuje sve automobile osim bijelih.

Zakona o zabrani crnih automobila nema, kao ni o tome da su dozvoljeni samo bijeli automobili, ali policija bez obzira na to zapljenjuje sve automobile osim onih koji su bijele boje. Godine 2015. je zabranjen uvoz crnih automobila u Turkmenistan, zemlju koja se nalazi između Irana, Afganistana i Uzbekistana. Lokalni portal Chronicles of Turkmenistan piše da su se neki stanovnici Asgabata probudili i shvatili da im nedostaju automobili. Nedugo zatim je postalo jasno da su zapljenjeni i odvezeni na parking.

Tokom prvih dana ove godine su vlasnici počeli dobijati svoje automobile nazad, ali ne prije nego su potpisali dokument kojim se obavezuju da će ih ofarbati u bijelu ili neku sličnu boju, jer crnu ne smiju zadržati. Ova naredba vlade je rezultirala povećanjem cijena u lokalnim limarskim radnjama, tako da farbanje cijelog automobila umjesto 500 iznosi 1.000 dolara i više. To znači da će neki vlasnici morati izdvojiti i cijelu godišnju platu.

Vlada nije izdala zvanično saopćenje u kojem objašnjava naređenje, ali se vjeruje da je bijela omiljena boja turkmenistanskog predsjednika, koji je navodno praznovjeran. On smatra da bijela boja donosi sreću.

Međutim, da stvari budu gore po vlasnike automobila u Turkmenistanu, policija je počela zapljenjivati doslovno sve automobile koji nisu bijele boje.

Prije zabrane uvoza crnih automobila, godine 2014. je zabranjeno zatamnjivanje prozora, a 2015. godine je ograničena i zapremina uvoznih motora.