Zanimljivosti
1

Predsjednik Gambije u snu otkrio lijek za AIDS

Sarajevo-x.com
Yahya Jammeh
Yahya Jammeh
Kada bi predsjednik vaše države objavio da je otkrio lijek za AIDS i to, ni manje ni više, nego u snu, da li biste mu povjerovali? Očajni narod Gambije svoje zadnje nade u izlječenje smrtonosne bolesti uputio je svom predsjedniku Yahyau Jammehu.

Od januara ove godine, pacijenti u Gambiji su počeli primati “čudotvorni” koktel od sedam ljekovitih trava i začina, a mnogi od njih tvrde kako se već sada osjećaju puno bolje i da već neko vrijeme nemaju nikakve simptome bolesti. Neki tvrde da su čak u zadnjih par sedmica počeli dobivati i na težini.

Objava gambijskog predsjednika kako je on otkrio lijek za AIDS uznemirila je i razljutila mnoge zvaničnike zdravstvenih organizacija jer tvrde kako su predsjednikove tvrdnje samo pobudile lažnu nadu kod više od 20.000 pacijenata zaraženih HIV-om u Gambiji.

Također se boje da bi ti pacijenti mogli prestati koristiti standardne lijekove za koje je dokazano da produljuju život i poboljšavaju kvalitetu života kod oboljelih.

Ministar zdravstva Gambije tvrdi kako lijek zaista djeluje, ali na upit da se uzorci lijeka daju na testiranje u inostranstvu, svjetski zdravstveni zvaničnici su dobili negativan odgovor. Jedna stvar oko koje se svjetski stručnjaci slažu jeste da je neoprostivo, ali i opasno, da se vođa jedne države na takav način poigrava sa krhkim nadama oboljelih pacijenata.