Nova slova u Crnoj Gori
0

Predśednik se sastaje sa predsjednikom

SRNA
Novi crnogorski pravopis od 32 slova primjenjuje za sada samo kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, pa u izmijenjenom memorandumu parlamenta piše "kabinet predśednika", što se čita kao "kabinet prešjednika".

Ovaj potez šefa crnogorskog parlamenta izazvao je brojne polemike, budući da se u Ustavu navodi da crnogorskom Skupštinom predsjedava "predsjednik", ali isto tako i da je službeni jezik crnogorski, pišu "Večernje novosti".

Crnogorski pravopis, u koji su ubačena slova - meko "š"(ś) i meko 'ž' (ź), više izaziva smijeh nego poštovanje.

Novi pravopis  nije se  "primio" među poslanicima, a još manje u narodu,  konstatuju  "Večernje novosti". 

Iz Krivokapićevog kabineta, slovo ź još se nije pojavilo na papirima, valjda zato što gotovo da i nema "političke" riječi u kojoj bi bilo primijenjeno. 

"Večernje novosti"  ukazuju   i na  određene  nedosljednost u primjeni novog  pravopisa i citiraju jučerašnje saopštenje u kojem piše da je preśsednik Krivokapić "podśetio" na posjetu predsjednika parlamenta  Turske. 

Crnogorska skupštinska služba za odnose sa  javnošću potrudila se da  Krivokapić ne bude jedini  predśednik, a svi ostali predsjednici,  pa u  najavi posjete  Jozefine  Topali piše da je ona predśednica Skupštine Albanije. 
Postavlja se pitanje kako će Crnogorci štampati nova slova, budući da se ona ne nalaze na tastaturama računara, a  stručnjaci procjenjuju da bi prilagođavanje dva slova moglo koštati više stotina hiljada eura. 

Poslanici srpskih stranaka u crnogorskom parlamentu  najavili su da će zatražiti prevodioca ako njihvoe kolege nastave koristiti novi pravopis.