Predśednik se sastaje sa predsjednikom

S
SRNA
4.12.2009. u 10:26
0
20
Predśednik se sastaje sa predsjednikom
0
Predśednik se sastaje sa predsjednikom
Novi crnogorski pravopis od 32 slova primjenjuje za sada samo kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, pa u izmijenjenom memorandumu parlamenta piše "kabinet predśednika", što se čita kao "kabinet prešjednika".
Ovaj potez šefa crnogorskog parlamenta izazvao je brojne polemike, budući da se u Ustavu navodi da crnogorskom Skupštinom predsjedava "predsjednik", ali isto tako i da je službeni jezik crnogorski, pišu "Večernje novosti".

Crnogorski pravopis, u koji su ubačena slova - meko "š"(ś) i meko 'ž' (ź), više izaziva smijeh nego poštovanje.

Novi pravopis nije se "primio" među poslanicima, a još manje u narodu, konstatuju "Večernje novosti".

Iz Krivokapićevog kabineta, slovo ź još se nije pojavilo na papirima, valjda zato što gotovo da i nema "političke" riječi u kojoj bi bilo primijenjeno.

"Večernje novosti" ukazuju i na određene nedosljednost u primjeni novog pravopisa i citiraju jučerašnje saopštenje u kojem piše da je preśsednik Krivokapić "podśetio" na posjetu predsjednika parlamenta Turske.

Crnogorska skupštinska služba za odnose sa javnošću potrudila se da Krivokapić ne bude jedini predśednik, a svi ostali predsjednici, pa u najavi posjete Jozefine Topali piše da je ona predśednica Skupštine Albanije.

Postavlja se pitanje kako će Crnogorci štampati nova slova, budući da se ona ne nalaze na tastaturama računara, a stručnjaci procjenjuju da bi prilagođavanje dva slova moglo koštati više stotina hiljada eura.

Poslanici srpskih stranaka u crnogorskom parlamentu najavili su da će zatražiti prevodioca ako njihvoe kolege nastave koristiti novi pravopis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: