Pogledajte fotografije
655

Praznična atmosfera na ulicama Sarajeva: Postavljene novogodišnje dekoracije

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Kako to obično biva svake godine početkom decembra, Sarajevo je dobilo svoje "novogodišnje ruho" te Ferhadiju i Baščaršiju odnedavno krase svijetleći ukrasi.
Novogodišnja rasvjeta zasjala je u Starom gradu, a fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je kako ulice izgledaju u svom prazničnom ruhu.

Počev od Sebilja ukrašenog visećim lampicama, dekoracije su uljepšale prohladnu decembarsku večer šetačima koji su prošli putem od Ferhadije do Baščaršije.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Jednu od najprometnijih ulica u centru grada krase svijetleće dekoracije u obliku zvijezda, dok se na Baščaršiji mogu pronaći ukrasi u obliku kugli, zvijezda, itd. Idilični prizor formiraju i ukrasi u Štrosmajerovoj ulici pri pogledu na Katedralu Srca Isusova.

Među prvim lokacijama koje su ukrašene novogodišnjim dekoracijama i iluminacijama bilo je Vilsonovo šetalište, gdje je još na Dan državnosti označen početak praznične sezone.

Kad se radi o proslavi Nove godine, za 31. decembar najavljen je "provod kakav se pamti iz Jugoslavije". Naime, gradonačelnica Benjamina Karić prethodno je za Klix.ba otkrila da Grad Sarajevo u planu ima takozvanu "sarajevsku priču" odnosno da će nastupati bendovi: Zabranjeno pušenje, Crvena jabuka, Bombaj štampa i Letu štuke.

Organizatori će, osim dobro poznatih bendova, pripremiti i jedinstven audio-vizuelni događaj pod nazivom "Sarajevska priča". Scenarij za doček nove 2024., kako nezvanično saznajemo, piše bh. glumac Zenit Đozić, a osim njega učestvovat će i drugi članovi popularnih Nadrealista.

Zamišljeno je da scenarij čine novi skečevi, koji će biti unaprijed snimljeni i tokom večeri puštani na led ekranima, postavljenim duž Titove ulice te "živi", humoristički performansi na sceni, koji će biti igrani između nastupa bendova.