Prva pomoć
28

Povrijeđena kornjača dobila invalidska kolica od Lego kockica

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povrijeđena kornjača ponovo je stala na noge pomoću prilagođenih invalidskih kolica napravljenih od Lego kockica, piše Sky News.

Divlja kornjača pronađena je u lokalnom američkom zoološkom vrtu s višestrukim prijelomima na dnu oklopa te je ubrzo odvezena u veterinarsku stanicu Maryland Zoo na liječenje.

Veterinari su dali sve od sebe kako bi sanirali prijelome, koristeći metalne spojnice, hirurško šivenje i prijemosnike od žice kako bi na jednom mjestu održali prelomljene fragmente.

Međutim, kako bi rane na kornjači pravilno zarasle, dno školjke ne bi smjelo doći u kontakt s tlom.

"Zbog jedinstvenog i krajnje neobičnog prijeloma morali smo se suočiti s teškim izazovom održavanja pokretljivosti kornjače, u isto vrijeme radeći na saniranju povreda", istakla je dr. Ellen Bronson, viša direktorica za zaštitu životinja, konzervaciju i istraživanje u navedenom zoološkom vrtu.

Srećom, Garrett Fraess, povremeni veterinar u zoološkom vrtu, znao je osobu koja bi možda mogla pomoći.

"Mi ne pravimo invalidska kolica u veličini za kornjače pa smo bili prinuđeni nacrtati neke skice prilagođenih invalidskih kolica koje sam poslao prijatelju, velikom Lego entuzijasti", rekao je Garrett Fraess.

Kornjača je dobila svoja prilagođena kolica samo nekoliko sedmica nakon operacije, koja omogućavaju životinji da ostane mobilna tokom svog oporavka i da se vrati prirodnom ponašanju poput potpunog zatvaranja školjke, ako se osjeća ugroženom.

"Kornjače se liječe puno sporije od sisara i ptica pošto je njihov metabolizam sporiji. Dakle, ova kornjača će vjerovatno koristiti svoja lego invalidska kolica tokom zime i proljeća sve dok se slomljeni fragmenti ne spoje i dok oklop potpuno ne zacijeli", rekla je dr. Bronson.