Nastala 1968. godine
30

Povodom godišnjice smrti kraljice Elizabete objavljena njena dosad neviđena fotografija

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kraljevska porodica podijelila je dosad neviđenu fotografiju pokojne kraljice Elizabete na društvenim mrežama povodom obilježavanja prve godišnjice njene smrti.

Fotografija kraljice Elizabete snimljena je u Buckinghamskoj palati kada je imala samo 42 godine u oktobru 1968. godine, a to je učinio Cecil Beaton.

Nekoliko fotografija sa seta je ranije objavljeno, ali se vjeruje da spomenuta dosad nije bila dostupna javnosti.

Snimak je danas podijeljen na službenoj stranici kraljevske porodice na društvenim mrežama, uz riječi: "U vječnom sjećanju. Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II, 21. april 1926. – 8. septembar 2022.".

Jedna fotografija iz spomenutog seta izložena je u Nacionalnoj galeriji portreta i prikazuje kraljicu kako se smiješi. Na fotografijama se vidi pokojna monarhinja dok nosi Cambridge broš s biserom.

Historijski broš, star preko 140 godina, izvorno je pripadao princezi Augusti Hesse-Kassel, supruzi princa Adolfa, vojvode od Cambridgea, prije nego što je stigao do kraljice Elizabete.

Kraljica Elizabeta je slavno nosila ovaj komad za svoj 50. rođendan u zamku Windsor, 21. aprila 1976. i ranije, za božićno emitovanje 1971. godine.

Monarhinja je također nosila broš 2019. tokom prijema u Buckinghamskoj palati kako bi obilježila rad Kraljičinog fonda i dok je pozdravljala peruanskog ambasadora u palati 2018. godine.

Kralj Charles je danas odao dirljivu počast svojoj obožavanoj majci dok nacija obilježava prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete.