Želi se vratiti u divljinu
0

Potpuno sama 18 godina živjela u džungli

Sarajevo-x.com
Žena iz Kambodže, Rochom P'ngieng, koja je provela 18 godina živeći potpuno sama u džungli, sve dok je do prije dvije godine nisu pronašli i vratili u civilizaciju, želi ponovo da se vrati životu u divljini.

Kada su 2007. godine pronašli Rochom P'ngieng, dok je od jednog farmera pokušavala ukrasti hranu, ona je bila potpuno gola i prljava. Ispostavilo se da je ona 1989. godine oteta u provinciji Ratanakkiri u Kambodži, te je punih 18 godina boravila u džungli.

Od njenog povratka kući roditelji su na velikim mukama. Naime, Rochom odbija nositi odjeću, ne želi jesti hranu koju pripremaju njeni roditelji, te je već nekoliko puta pokušala pobjeći u džunglu.

"Ona izgleda mnogo lošije sada nego kada smo je pronašli i izbavili iz džungle. Ona neprestano pokušava skinuti odjeću sa sebe, te pobjeći nazad u divljinu. Mjesec dana je odbijala da jede rižu. Veoma je mršava, a još uvijek i ne priča. Ponaša se poput majmuna. Prije nekoliko noći skinula je svu odjeću sa sebe i sakrila se u kupatilu", ispričao je otac Sal Lou, dodajući da su je zbog takvog ponašanja morali smjestiti i u bolnicu.

Kada je prije dvije godine uhvaćena 'divlja žena', kako je nazvaše, vodilo se puno polemike oko njenog identiteta.

Ona je izgovarala tek po nekiloko riječi i to jedva razumljivih, koje su bile bliže životinjskim kricima, nego ljudskim riječima.

Naime, kasnije se ispostavilo da je ona kćerka Sala Loua, seoskog oficira koji ju je prepoznao po ožiljku na licu.

No, nakon 18 godina provedenih u džungli Rochom ne može da se navikne na život u selu, među ljudima.

Neprestano pokušava pobjeći, te su roditelji primorani da je smještaju u bolnicu, no i medicinsko osoblje ima problema sa 'divljom djevojkom' koja svaki trenutak pokušava iskoristiti za bijeg.

Inače, džungle Ratanakkirija su jedne od najizoliranijih i najdivljijih u Kambodži, a u njima žive brojna skrivena plemena.

Tako su 2004. godine iz tih džungli izašle 34 osobe koje su tamo pobjegle 1979. godine nakon pada režima Crvenih Kmera, čije su pristaše bili.