|

Potpuno bijela panda snimljena kako luta divljinama Kine

Potpuno bijela panda snimljena kako luta divljinama Kine
31
Klix.ba
27.5.2019. u 13:50
11
komentara
31

dijeljenja
Potpuno bijela panda snimljena kako luta divljinama Kine Foto: CNN
Potpuno bijela panda snimljena je kako luta bambusovim šumama u Kini, što je prvi ovakav slučaj zabilježen u divljini, kažu stručnjaci.
Snimak je napravljen pomoću infracrvene kamere u aprilu u rezervatu Wolong, oko 2.000 metara iznad nivoa mora u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sichuan, saopćili su u subotu lokalni dužnosnici.

Li Sheng, istraživač s Univerziteta u Pekingu, izjavio je za CNN da do sada nije snimljena nijedna albino panda. Također, pretpostavlja se da je ova panda stara jednu ili najviše dvije godine.

"Panda je izgledala snažno i njeni koraci su bili stabilni, a to je znak da genetska mutacija možda nije potpuno omela njen život", rekao je Li.

Prirodni rezervat planira da postavi više infracrvenih kamera kako bi posmatrao njen rast i kako ona komunicira s drugim pandama u tom području.

Životinje s albinizmom, do kojeg dovodi nedostatak melanina, često imaju veći rizik da će ih napasti neki predator u divljini, jer se loše snalaze u prostoru i generalno imaju slabiji vid.

Albino panda je klasificirana kao ugrožena vrsta od Međunarodne unije za očuvanje prirode. Prema Svjetskom fondu za prirodu, u divljini su ostale samo 1.864 jedinke.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...