Neobična umjetnost
0

'Posljednja večera' osuđenika na smrt

Sarajevo-x.com
Britanski umjetnik James Reynolds došao je na pomalo bizarnu, ali posve neobičnu ideju. Naime, on je načinio umjetničku instalaciju jelovnika sastavljenih na osnovu posljednje želje zatvorenika koji su osuđeni na smrtnu kaznu.

Na jelovnicima su se našle i neke od najneobičnijih stvari koje su osuđenici zatražili. Tako je, naprimjer, jedan od osuđenika za svoj posljednji obrok tražio maslinu, dok je drugi tražio crni luk i dvije boce soka.

Na ovu ideju Reynolds je došao nakon što je čitao knjigu o američkom osuđeniku i o njegovoj posljednjoj želji.

Inspirsan knjigom, odmah je počeo s radom. Tražio je podatke o tome koje su zločine počinili osuđenici na smrt, u kojem su zatvoru boravili i šta je posljednje što su poželjeli da jedu.

Istraživanjem je saznao da osuđenici, kada se radi o posljednjoj želji, mogu naručiti hranu u iznosu od 40 dolara.

"Kada sam počeo s istraživanjem bio sam fasciniran time šta sve osuđenici traže za jelo. Mislim da se upravo kroz izbor jela može odrediti osuđenikov karakter odnosno saznati njegova razmišljanja prije smrti“, kazao je Reynolds dodajući kako je veoma interesantno razmišljati o jelima koje osuđenici biraju.

"Da li su oni odabrali to jelo jer im se baš to jede, ili možda zato što tokom boravka na slobodi nisu imali priliku tako često da konzumiraju jelo koje su zatražili, ili ih možda to što naručuju podsjeća na djetinjstvo ili neki momenat koji im je ostao u lijepom sijećanju?“, objasnio je britanski umjetnik svoja razmišljanja o posljednjim obrocima osuđenika.

Reynolds je tokom svog istraživanja pronašao da osuđenici najčešće za svoj posljednji obrok naručuju brzu hranu iz McDonald'sa, KFC-a, ili Burger Kinga, ali ima i veoma čudnih narudžbi.

Jedan od osuđenika, naprimjer, naručio je šest jaja (nekuhanih), zemičku i sok, dok je drugi, pak, naručio kutiju cigara i šibice, ili krofnu i milkshake.

Victor Feguer, osuđen na smrt zbog ubistva, za svoj posljednji obrok zatražio je samo jednu maslinu, jer je navodno vjerovao kako će u njemu izrasti drvo masline ukoliko je pojede, dok je posljednja želja Louisa Jonesa koji je pogubljen zbog otmice, silovanja i ubistva bila košaricu puna voća.

Jedna od bizarnih narudžbi je svakako bila ona osuđenika Jamesa Hudsona koji je naručio kutijicu sladoleda i šest korneta.

Posljednja želja serijskog ubice Johna Waynea Gacyja koji je u periodu od 1972. do 1978. silovao i ubio najmanje 33 dječaka i mladića, bila je brza hrana iz KFC-a, dok su neki od osuđenika također tražili da im se donese paracetamol, ili tablete protiv bolova, pa čak i pištolj, no te njihove želje bile su odbijene.

Inspiraciju za ove jelovnike i istraživanje 23-godišnji britanski umjetnik dobio je dok je čitao knjigu Normana Mailera, 'The Executioner's Song', o osuđeniku na smrtnu kaznu, Garyju Gilmoreu.

Knjiga je 1979. godine osvojila Pulitzerovu nagradu, a 1982. godine snima se i film u kojem je Gilmorea glumio slavni Tommy Lee Jones.