U svijetu poznatih
47

Posjetili smo čuveni muzej Madame Tussauds u Londonu: Pogledajte kako izgledaju voštani Brad Pitt, Ronaldo, Taylor Swift…

N. C.
Brad Pitt (Foto: Klix.ba)
Zamislite mjesto na kojem možete vidjeti sve vaše omiljeni poznate ličnosti i napravit fotografiju s njima. To je upravo i moguće u jednom od muzeja "Madame Tussauds", a mi smo posjetili onaj u Londonu.

Milioni i milioni ljudi pohrlili su kroz vrata muzeja "Madame Tussaud" otkako su prvi put otvoreni prije više od 200 godina i on je ostao jednako popularan kao i uvijek. Unutar muzeja su brojene zvijezde, a likovi su toliko realistični da imate osjećaj da su ispred vas uživo Cristiana Ronalda, Mohamed Salah.

Reporter Klix.ba posjetio je ovaj jedinstveni muzej u Londonu te se nekoliko sati prepustili čarima "svijeta" poznatih. Na trenutke smo bili u Hollywoodu, rame uz rame s Bradom Pittom, Leonardom DiCapriom ili pak s Angelinom Jolie. Potom vrlo brzo na stadionu uz Ronalda, Backhama, Pelea i druge.

Ovdje možete istražite 8 različitih zona i pronaći svoje omiljene poznate ličnosti i superzvijezde. Od muzičara preko Marvelovih zvijeza do članova kraljevskih porodica i državnika svi su tu, a vi se pripremite se za igru te se prepustite.

Ovaj muzej je glavna turistička atrakcija u mnogim gradovima, na kojoj su prikazani voštani radovi poznatih i historijskih ličnosti, kao i popularni filmski i televizijski likovi. Iz muzeja smo izašli potpuno fascinirani nestvarno realnim figurama poznatih ličnosti.

"Madame Tussauds" je muzej voštanih figura koji je 1835. godine osnovala francuska vajarka Marie Tussaud u Londonu, koji je stvorio slične muzeje u većim gradovima širom svijeta.

Ko je žena po kojoj muzej nosi ime?

Marie Tussaud je rođena kao Marie Grosholtz 1761. godine u Strazburu. Njena majka je radila za Philippea Curtiusa u Bernu, u Švicarskoj, koji je bio liječnik vješt u modeliranju voskom. Curtius je podučavao Tussaud umjetnosti voštanog modeliranja počevši od njenog djetinjstva.

Marie je stvorila svoju prvu voštanu skulpturu 1777. godine od Voltairea . Sa 17 godina, postala je učiteljica umjetnosti Madame Elizabeth, sestre francuskog kralja Luja XVI, u palati Versailles. Tokom Francuske revolucije, bila je zatvorena tri mjeseca i čekala pogubljenje, ali je puštena nakon intervencije uticajnog prijatelja. Tokom Revolucije izrađivala je modele mnogih istaknutih žrtava.

Kako je nastao muzej?

Ona je naslijedila Curtiusovu ogromnu kolekciju voštanih modela nakon njegove smrti 1794. godine. Naredne 33 godine putovala sa kolekcijom na turneji po Evropi. Udala se za Francoisa Tussauda 1795. i uzela njegovo prezime. Svoju izložbu je preimenovala u Madame Tussaud's. Godine 1802. prihvatila je poziv Paula Philidora, pionira lanterne i fantazmagorije, da izloži svoje radove uz njegovu predstavu u Lyceum Theatre u London.

Nije mogla da se vrati u Francusku zbog Napoleonovih ratova, pa je putovala po Velikoj Britaniji i Irskoj izlažući svoju kolekciju. Od 1831. uzela je niz kratkih zakupa na gornjem spratu "Baker Street Bazaara". Od 1836. godine ova lokacija postala je prvi stalni dom Tussaudeine izložbe.

Još uvijek postoje neke skulpture koje je izradila sama Marie Tussaud. Galerija je prvobitno sadržavala oko 400 različitih figura, ali šteta od požara 1925. godine, zajedno sa njemačkim bombama 1941. godine, ozbiljno je oštetila većinu takvih starijih modela. Sami odljevci su preživjeli, što je omogućilo preuređenje historijskih voštanih figura, koje se mogu vidjeti u historijskoj postavci muzeja.

Najstarija izložena figura je Madame du Barry, Curtiusovo djelo iz 1765. godine i dio je kolekcije koje je naslijedila nakon njegove smrti. Druga lica iz vremena Tussauda su Robespierre i George III . Godine 1842. napravila je autoportret, koja je sada izložena na ulazu u njen muzej.