{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posao američkog programera radili Kinezi, a on surfao internetom

18.1.2013. u 15:28
158
24
Posao američkog programera radili Kinezi, a on surfao internetom
158
Posao američkog programera radili Kinezi, a on surfao internetom
Foto: Ilustracija
Američki programer je za izvršavanje svojih poslovnih obaveza unajmio jednu kompjutersku firmu iz Kine. Prevara je izašla na vidjelo kada je rukovodstvo kompanije za koju je programer radio postalo sumnjičavo zbog konstantnih zahtjeva za pristup serverima iz grada Shenyanga, koji se nalazi na sjeveroistoku Kine.
Firma je zbog straha za sigurnost svoje mreže unajmila eskperte koji su dobili zadatak da zaštite kompaniju i njene resurse. Rukovodstvo je također sumnjalo da je jedan od njihovih najboljih uposlenika umiješan u ono što je izgledalo kao hakerski napad.

Međutim, u stvarnosti je zaposlenik kojeg nazivaju Bob putem pošte poslao sve informacije u Kinu, kako bi firma koju je unajmio mogla da se poveže sa serverima pod njegovim imenom i umjesto njega radi posao za koji je on godišnje primao šestocifrenu platu.

Njegova efikasnost na poslu je godinama zbunjivala poslodavca.

"On je već nekoliko godina najbolji uposlenik kompanije. Njegovi programski kodovi su čisti, lijepo strukturirani i napisani i uvijek ih predaje na vrijeme. Tokom svakog kvartala je proglašavan najboljim programerom u kompaniji", rekao je Adrew Valentine, jedan od kompjuterskih eksperata koji su otkrili prevaru.

Međutim, nakon kontrole njegovog kompjutera istraživači su ustanovili da je on svaki dan surfao internetom. Svakodnevno je posjećivao Reddit, eBay, Facebook i LinkedIn, a na kraju radnog vremena je slao programski kod koji bi mu proslijedila kineska firma, prenosi Sky News.

Bob je imao godišnju platu od 250.000 dolara. Od te sume je 51.000 dolara slao kineskoj firmi koju je unajmio da radi njegov posao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: