Galerija u Washingtonu
4

Portreti Baracka i Michelle Obame privukli više od dva miliona posjetilaca

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Portreti bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame i bivše prve dame Michelle Obame privukli su prošle godine više od dva miliona ljudi u Nacionalnu galeriju portreta, objavili su nedavno muzejski djelatnici.

Galerija portreta u Washingtonu potvrdila je za Huffington Post da je imala rekordnih 2,3 miliona posjetilaca u 2018. godini u poređenju s 1,3 miliona tokom 2017. godine.

"Portreti su u naš muzej privukli veliki broj ljudi. Zanimljivo je istaći da u popodnevnim satima dolaze posjetioci mahom mlađe generacije i to je ono što nas raduje", rekla je volonterka u navedenom muzeju Mary Francis Koerner.

Portret Baracka Obame, koji je naslikao Kehinde Wiley, ujedno je i službeni portret predsjednika koji je prikazan na zidu galerije nazvanom "America's Presidents", a koji sadrži portrete svakog predsjednika SAD-a u historiji osim aktuelnog.

S druge strane, portret Michelle Obame, koji je naslikala Amy Sherald, prvobitno je bio izložen na prvom spratu galerije gdje se nalaze slike utjecajnih Amerikanaca 20. stoljeća. Međutim, muzej je odlučio da portret bivše prve dame SAD-a premjesti na prostraniji treći sprat zbog njegove ogromne popularnosti među posjetiteljima.