{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porodica Zonić iz Donjeg Vakufa proizvodi ekološke torbe

F
27.2.2015. u 10:52
464
17
Porodica Zonić iz Donjeg Vakufa proizvodi ekološke torbe
464
Porodica Zonić iz Donjeg Vakufa proizvodi ekološke torbe
Foto: Fena
Sve češći su primjeri mladih ljudi koji ne čekaju da im neko posao "pruži na dlanu“, nego nastoje da svoju kreativnost i znanje pokažu kroz vlastiti biznis, u kojem nerijetko ostvaruju značajan profit i zavidne poslovne rezultate.
Takvi su supružnici Benjamin i Enisa Zonić iz Donjeg Vakufa koji se, u vlastitoj obrtničkoj radnji "Praktiker nonwoven“, odnedavno bave proizvodnjom ekoloških torbi i vrećica.

"Ovaj obrt smo osnovali prije otprilike dvije godine a rezultat je višegodišnje porodične tradicije bavljenja porodičnim biznisom. U sve većoj ekspanziji ekoloških projekata, kojima se želi sačuvati životna sredina, ideja da krenemo u proizvodnju torbi od specijalnog netkanog polipropilenskog platna, koje se 20-30 puta brže razgrađuje u prirodi nego plastične vrećice, pokazala se veoma dobrom", kaže Benjamin Zonić.

Ističe da u proizvodnji ekoloških torbi i cekera koriste savremenu tehnologiju, koja se primjenjuje u poznatim evropskim tvornicama ovog tipa.

"Mašine smo uvezli iz inostranstva, kao i materijal koji koristimo u proizvodnji. Nakon krojenja i određivanja dimenzija što, naravno, zavisi od želje i potreba kupaca, na vrećicama se u većini slučajeva štampaju tekstualne, slikovne i reklamne poruke. Ono što je jako važno je da je i boja, koja se koristi u tom postupku, također, ekološki razgradiva. Nakon štampanja, cekeri idu u posljednju fazu ugradnje ručki, nakon čega su spremni za tržište", pojašnjava ovaj Donjovakufljanin.

Dodaje kako je namjena ovih ekoloških torbi i vrećica višestruka, te da njihovom upotrebom kupci štede novac i, u isto vrijeme, doprinose ekologiji i očuvanju okoline.

"Zadovoljni smo prometom koji smo dosad ostvarili. Oko osamdeset posto torbi plasirano je na domaće tržište, kupcima i trgovačkim centrima u BiH, dok je preostalih 20 posto otišlo u Hrvatsku, gdje su naši cekeri sve traženiji", naglašava.

Po njegovim riječima, u poslu pomaže cijela porodica, njegov otac Jahija i 17-godišnja kćerka Ena, učenica drugog razreda gimnazije, dvije radnice koje smo zatekli za mašinama, kao i radnici koji se povremeno angažiraju, kako bi se ispoštovali preuzeti rokovi isporuke.

"Ne bojimo se posla. Želimo proširiti biznis i otvoriti nova radna mjesta a, s obzirom da smo ponudili jedinstven ekološki proizvod, nadamo se da će nam u tome pomoći nadležne institucije na svim nivoima. Istina, još uvijek ne možemo reći da smo razvili biznis, ali vjerujemo da ćemo u narednom periodu značajno doprinositi privredi lokalne zajednice. To je naš cilj", poručio je Zonić, koji je član Općeg udruženja obrtnika-poslodavaca u Donjem Vakufu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: