Nakon brodoloma
0

Porodica šest mjeseci boravila na zabačenom otoku

Sarajevo-x.com
Jedna australijska porodica šest mjeseci je boravila na jednom otoku Pacifičkom okeanu spavajući ispod zvijezda, nakon što su na njemu ostali nasukani zbog tropskih oluja, piše Telegraph.

Ova porodica planirala je dvogodišnje krstarenje Pacifičkim okeanom kada je njihov brod udario u greben otočića Mogmog usljed jakog nevremena.

Andrew Barrie (47), njegova supruga Jennie (43) i dvije kćerke Diana (12) i Shanon (10), tada su našli utočište na ostrvu u Ulithi Atoll, gdje su prilagodili tradicionalnom načinu životu 200 mještana koji tu žive.

Barrie, bivši pilot, rekao je da nije htio napustiti otok, koji nema struje i tekuće vode dok nije popravio svoj brod.

On je ocijenio da će to trajati najmanje šest mjeseci. Barrie je sa nekoliko otočana pokušao da popravi brod četiri puta i planirao je da napravi novi sa dva trupla.

Govoreći preko satelitskog telefona za državnu televiziju Australije, on je rekao da je njegov brod uhvaćen u ciklon sa brzinom vjetra od 180 km/h.

Brod je bio nošen jakim vjetrom 12 sati prije nego što se nasukao na greben gdje je porodica dospjela.

Opisujući novi dom, Barrie je rekao da su se djeca po otoku igrala, te da je crkva na usluzi mještanima, ali bez svećenika.

On je na otoku školovao svoje dvije kćerke koje su se prilagođavali novom životu.

''Djeca su se na ovaj život navikla veoma brzo, ali je drugačiji od onog na koji su navikli'', rekao je njihov otac.

On je rekao da su ljudi na tom otoku veoma ljubazni, te da su mu stalno pomagali.

Otok nema infrastrukturu i mještani jedu ono što ulove, a obično su to rakovi, kornjače i divlje kokoši. Hrana se kuha na otvorenoj vatri dok ostrvo vodi ''šef'', koji odlučuje o tome ko može posjetiti otok.