Ritz Carlton
37

Ponovo se otvara luksuzni saudijski hotel zatvor u Rijadu

Klix.ba
Foto: Twitter
(Foto: Twitter)
Luksuzni hotel u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, koji je služio kao zatvor u vladinoj antikorupcijskoj kampanji, ponovno će biti otvoren idućeg mjeseca, objavio je hotel na svojim stranicama, što upućuje da su vlasti blizu postizanja nagodbe s većinom osumnjičenih.

Više od 200 prinčeva, visokih zvaničnika i vodećih poslovnih ljudi bilo je zarobljeno u luksuznom hotelu Ritz Carlton kada je saudijska vlada početkom novembra prošle godine počela suzbijanje korupcije u najvišim slojevima društva.

Zaposlenik hotela potvrdio je u ponedjeljak da će rezervacije za građane ponovo primati od 14. februara.

Hotel ima 492 sobe i apartmana te 21 hektar vrtova. Na internetskim stranicama hotela piše da noćenje u najjeftinijoj sobi košta 650 dolara.

Službeni izvori potvrdili su ranije da vlasti privode kraju antikorupcijsku kampanju i da će Ritz Carlton ponovo raditi normalno.

Saudijska vlada očekuje da će većina optuženih pristati na finansijsku nagodbu u zamjenu za odbacivanje optužnice. Rijad tako planira prikupiti 100 milijardi dolara.

U policijskim akcijama bio je uhapšen direktor kompanije Bakr bin Laden i nekoliko članova porodice ubijenog vođe Al-Kaide Osame bin Ladena.

Princ Miteb bin Abdullah pušten je krajem novembra na slobodu, nakon što je vladi platio milijardu dolara.

Još jedan moćni poslovni čovjek koji je bio zarobljen u Ritz Carltonu je multimilijarder Awaleed bin Talal, vlasnik globalne investicijske kompanije Kingdom Holding.

Neimenovani saudijski zvaničnik rekao je da pregovori s njim još traju.