Zanimljivosti
618

Ponosni bosanski: Livanjski divlji konji rijetko kada prelaze granicu s Hercegovinom

Piše: Tim Clancy
Foto: AA
Foto: AA
U podnožju Cincar planine u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, sjeveroistočno od Livna, divlji konji slobodno šetaju. Na ovom području živi više od dvjesto divljih konja koji su potomci pitomih.

Uprkos hladnim zimskim vjetrovima, napadima divljih životinja i ratnim sukobima koji na području Bosne i Hercegovine devedesetih godina, ovi konji uspjeli su preživjet sve poteškoće, čak i bez potrebe za ljudskom pomoći.

Ipak prelijepe životinje i danas prate ljudi koji im nose hranu zimi ili ih dva puta godišnje prebrojavaju, a zaslužni su i za njihovu zakonsku zaštitu na lokalnom nivou.

Lokalna legenda kaže da ovi konji rijetko prelaze glavnu cestu koja povezuje Livno sa susjednim Kupresom, a koja dijeli Bosnu i Hercegovinu. Legenda kaže da su ovi konji "ponosni" bosanski, baš kao što su i stanovnici Livna koji sebe smatraju Bosancima, a ne Hercegovcima.

Posljednjih nekoliko godina divlji konji postali su prava turistička atrakcija isto kao i domaći sirevi po kojima je grad oduvijek bio poznat. Staništa konja nisu samo turistička atrakcija za strance, nego ih dođu pogledati i domaći ljudi, posebno tokom ljetnih mjeseci, te imaju priliku uživati u njihovoj ljepoti, blagom povjetarcu, tišini i dubokom osjećaju mira.