Zanimljivosti
2

Poljak se probudio iz kome nakon 19 godina

Sarajevo-x.com
65-godišnji Poljak, koji je pao u komu prije 19 godina dok je u njegovoj zemlji još vladao komunizam, probudio se iz dugogodišnejg sna da bi saznao kako se situacija u Poljskoj potpuno promijenila te da zemljom sada vlada demokratski sistem i tržišna ekonomija.

Jan Grzebski doživio je tešku nesreću 1988. godine nakon koje je pao u komu. Iako su mu doktori predviđali tek tri godine života u takvom stanju, Grzebski je, kako tvrdi, samo zahvaljujući brizi svoje žene preživio i probudio nakon 19 godina. Gđa Grzebski 19 godina se brinula za svog supruga kao prava medicinska sestra, svakih sat vremena mijenjajući mu položaj kako bi spriječila infekcije zbog dugog ležanja.

"Prije nego što sam pao u komu, jedino što se moglo uzeti u prodavnicama jeste čaj i sirće. Mesa je bilo u ograničenim količinama, a na benzinskim pumpama su bili ogromni redovi.", izjavio je Grzebski. "Sada vidim ljude sa mobitelima kako šetaju ulicama. Ima toliko stvari u prodavnicama da mi se svaki put zavrti u glavi kad to vidim."

Još jedno iznenađenje koje ga je čekalo nakon buđenja jeste saznanje da je dobio 11 unuka od svoje četvero djece.