Prave turističku atrakciju
0

Poljaci izdaju Vučiju jazbinu za 107.000 eura godišnje

Sarajevo-x.com
Mjesto poznato kao poprište atentata na Adolfa Hitlera, Vučiju jazbinu, Poljaci su riješili izdavati i to po cijeni od 107.000 eura godišnje.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Vučija jazbina (Wolfsschanze) je bila centar operacije Barbarossa, plana nacističkog napada na Sovjetski savez.

Vučija jazbina je ogroman posjed na 13 hektara i u doba rata je tamo bilo 2.000 vojnika, uključujući i neke vrhovne nacističke vođe Hermanna Göringa, Martina Bormanna, Wilhelma Keitela i Alfreda Jodla. Kompleks je imao sopstvenu elektranu i željezničku stanicu.

"Moramo obnoviti hotel i restoran kako bi mjesto bilo privlačno za turiste. Uprkos tome što su nacisti minirali većinu objekata kada su napuštali mjesto, naš je cilj da povećamo broj turista koji će ovdje dolaziti“, rekao je Zenon Piotrowicz iz Poljske šumske organizacije.

Svake godine 180.000 ljudi posjećuje ostatke u šumama. Poljska traži ulagača kako bi Vučiju jazbinu pretvorila u odredište koje će biti privlačno širim masama. Hitlerov zloglasni bunker bio je kamufliran duboko u šumi i okružen minskim poljima koja su čišćena deset godina nakon rata.