Zanimljivosti
0

Policija u lovu na misterioznu "Šangajsku streakerku"

Klix.ba
"Šangajsku streakerku", misterioznu mladu ženu koja ne može da odoli skidanju odjeće u javnosti, bezuspješno traži kineska policija.

Ona već nekoliko sedmica noću skida svoju odjeću u centru Šangaja, a policija pokušava da je izvede pred lice pravde i osigura da ona ostane odjevena.

Prvi put se pojavila u serijalu fotografija objavljenih na internetu, a smatralo se da se radi o pojedinačnom ispadu i pijanoj djevojci koja je pokušavala dokazati hrabrost.

Međutim, nekoliko dana kasnije pojavila su se dva nova serijala fotografija, koje su prikazivale streakerku kako sablažnjava prolaznike.

Policija je pokrenula lov na nju, ali je još uvijek niko nije uhvatio.

Zhao Zhiyun, lokalni psiholog, tvrdi da je njeno ponašanje izazvano nedostatkom društvenog prepoznavanja i snažnom željom za dokazivanjem, bez ograničenja društvenim normama.

Prema definiciji, streaking je čin skidanja odjeće i trčanja na javnom mjestu. Razlikuje se od običnog egzibicionizma i javne golotinje time što za cilj nema šokiranje javnosti, već zabavljanje gledatelja.

Streaking svoje korijene vuće još s kraja 18. stoljeća, a izraz je moderni smisao dobio 1973. godine, kada ga je popularizirao novinar lokalnih vijesti iz Washingtona, nakon što je pogledao utrku golih studenata Univerziteta u Marylandu.