Dobio ime Lirpa
1

Polarni medvjed sa Arktika zalutao u šetnji Škotskom

Klix.ba
Oni koji posjete Škotsku obično moraju zaobići jedino mušice, ali stvari su se promijenile nakon što su naučnici Fonda World Wildlife prije dva dana uočili velikog polarnog medvjeda na škotskom otoku Outer Hebrides.

Naučnici vjeruju kako je medvjed bio prisiljen da krene prema jugu jer je moguće da se nasukao na santu leda koja se odvojila o "ledene kape" na Arktiku. Kada su ga uočili na sjeveru plaže Uist, odmah su mu dali ime Lirpa Loof, što znači bijelo i pahuljasto, prenosi Telegraph.

Prema brojnim istraživanjima, velika je mogućnost da će i ostali polarni medvjedi u budućnosti nastaviti pratiti istu rutu kao i Lirpa Loof jer se arktički led počinje smanjivati i odvajati u dijelove.

Nije nezamislivo, kažu naučnici, da usljed pretrpanosti Arktika jednog dana polarni medvjedi krenu rema Glasgowu. Kao najveći mesožderi u porodici sisara, polarni medvjedi vjerovatno bi bili u mogućnosti da prežive u gradovima hraneći se ostacima hrane iz kanti za smeće i odbačenim mesom.

Na satelitskim snimcima vidi se kako je Lirpa Loof krenuo svoje putovanje prema Škotskoj u januaru iz norveškog dijela Arktika.