Iskusni planinari
7

Polarni istraživači iz Britanije vjenčat će se ovog vikenda na Antarktiku

Klix.ba
Julian i Tom (Foto: Neil Spencer)
Julian i Tom (Foto: Neil Spencer)
Polarni istraživači Julian Baum i Tom Sylvester vjenčat će se ovog vikenda na Antarktiku i to će biti prvo službeno vjenčanje koje se održava na britanskom Antarktičkom teritoriju. Inače, reforma zakona omogućila je britanskim parovima da sklope važeći brak na toj teritoriji.

Julian i Tom u vezi su 11 godina, a zaručeni su tri godine. U zavisnosti od vremenskih prilika vjenčat će se u subotu ili u nedjelju, a ceremonija vjenčanja bit će održana u britanskoj istraživačkoj stanici. Oni će svoj poseban dan podijeliti s dvadesetak kolega.

"U posljednjih deset godina Tom i ja smo radili i putovali širom svijeta i kao da nam je vjenčanje na Antarktiku suđeno. Ne postoji bolje mjesto, volim snježne planine i volim provoditi vrijeme na zadivljujućim mjestima s divnim ljudima", rekla je Julian.

Iskusni su planinari i radili su kao instruktori planinara i vođe ekspedicije. Kada su 2016. godine izabrani da se pridruže britanskom istraživačkom timu na Antarktiku, svi su se šalili da se trebaju vjenčati.

"Antarktik je nevjerovatno lijepo mjesto i ovdje smo stekli veoma dobre prijatelje. Uvijek smo željeli imati malo, osobno vjenčanje, ali nismo mogli ni zamisliti da bismo se mogli vjenčati na jednom od najizazovnijih mjesta na planeti Zemlji", rekao je Tom.

Žene iz tima pomažu Julie u izradi haljine za vjenčanje, a dvodnevna proslava donijet će mnogo uzbuđenja i sreće timu koji trenutno živi i radi na Antarktiku.