Knjiga o ekologiji
0

"Pojedite svog psa da spasite planetu"

Sarajevo-x.com
Psi su za planetu Zemlju jednako štetni kao vozila sa pogonom na četiri točka, ako je vjerovati novoj knjizi autora sa Novog Zelanda.

Preporuke koje su navedene u knjizi odnose se na vlasnike pasa koji bi trebali razmisliti o tome da se riješe svojih ljubimaca na bilo koji način, pa makar ih morali i pojesti. Sve to je, savjetuju Robert i Brenda Vale, u cilju spašavanja planete.

Valeovi ističu da pas srednje veličine Zemlji nanosi štetu jednakog obima kao Toyotin Land Cruiser koji godišnje pređe 10.000 kilometara. Šteta koju izazove mačka jednaka je Golfovoj, prenosi Telegraph.

Zečevi i kokoške su značajno korisnije životinje sa ekološkog aspekta jer svojim vlasnicima daju meso i jaja, a ptice i zlatne ribice također imaju mali utjecaj na okolinu.

Hrčak nanosi štetu kao plazma TV, dalje sugeriše knjiga nazvana "Time to Eat the Dog: The Real Guide to Sustainable Living".

Autori su istražili tematiku na osnovu toga koliko zemlje treba da bi se za pojedinu životinju uzgojila hrana. Godišnje prosječan pas pojede 164 kilograma mesa i 95 kilograma pseće hrane, a to značajno utječe na planetu.

Par zečeva godišnje proizvede 36 mladunčadi, što je 72 kg mesa.

"U knjizi nema recepata. Nije zapravo riječ o stvarnom savjetu da pojedete svog psa", objašnjava Rovert Vale, jedan od autora. "Samo pokušavamo reći da je vrijeme da ljudi razmisle i spoznaju ekološki utjecaj nekih stvari koje radimo i koje uzimamo zdravo za gotovo."