Nevjerovatna umjetnička djela
0

FOTO / Pogledajte šta je sve moguće učiniti Haribo bombonama

Klix.ba
Njemački umjetnik Johannes Cordes pronašao je zanimljiv, ali i ukusan način za izradu svojih djela. Naime, on "slika" Haribo bombonama. On gumene medvjediće koristi kako bi načinio portrete Marilyn Monroe i Mona Lise, kao i ostala šarena remek-djela.
Foto: AFP
Foto: AFP
Cordesu je za svako djelo potrebno od 100 do 240 sati, a do sada je iskoristio nekoliko miliona gumenih Haribo medvjedića kako bi načinio svoja djela. Kako je istakao, godišnje iskoristi najmanje tri tone bombona. Naprimjer, za repliku slike Marilyn Monroe koristio je 3.200 medvjedića, objavio je Daily Mail.
Foto: AFP
Foto: AFP
S obzirom na to da Haribo nudi medvjediće u šest boja, a njemu su nekada potrebne i druge boje i nijanse, 57-godišnji umjenik je usavršio tehniku premazivanja gumenih bombona. Kada ih smjesti na odgovarajuće mjesto pričvršćuje ih posebnim lakom, kako se njegovo djelo ne bi raspalo.
Foto: AFP
Foto: AFP
Cordes je na ideju da stvara djela od bombona došao sasvim slučajno. Prijatelj je od njega naručio sliku, ali je okvir bio prevelik za djelo. Razmišljajući šta da učini, ugledao je kesicu bombona i odlučio od njih napraviti okvir. Uradio je to više zbog šale, no upravo iz šale se rodila njegova neobična vrsta umjetnosti.
Postao je popularan nakon svoje prve izložbe 2004. godine. Za njega su naravno čuli i vlasnici kompanije Haribo, pa je od slatkih medvjedića pravio portrete Hansa Riegela, osnivača Hariba, i njegovih sinova.