Snimak visoke rezolucije
447

Pogledajte nevjerovatne prizore olupine Titanica u do sada neviđenoj snimci potonulog broda

I. B.
Olupina Titanica pronađena je na današnji dan prije 37 godina
Olupina Titanica pronađena je na današnji dan prije 37 godina
Na današnji dan prije 37 godina pronađena je olupina čuvenog broda Titanic, dok je sada objavljen novi snimak u visokoj rezoluciji koji prikazuje do sada neviđene detalje broda koji je potonuo prije 110 godina.

Isječak koji je objavila kompanija za istraživanje okeana OceanGate Expeditions, prikazuje trup i neke potpuno nove detalje, tačnije fascinantne strukture potonulog broda.

Dugogodišnji stručnjak za Titanic i ronilac Roy Golden rekao je kako mu je posljednji snimak, koji traje oko jedne minute, uspio otkriti neke do sad nepoznate stvari.

"Proučavao sam olupinu desetljećima i ne mogu se sjetiti da sam vidio bilo koju drugu sliku koja prikazuje ovu razinu detalja. Primjerice, nikada nisam vidio ime proizvođača sidra, Noah Hingley & Sons Ltd., koji je naveden s njegove lijeve strane", rekao je Golden.

Video također prikazuje dramatično propadanje broda, gdje se nekoliko tračnica srušilo i odlutalo od plovila.

"Na početku videa možete vidjeti dizalicu korištenu za postavljanje golemog sidra od 15 tona koje se još uvijek nalazi na palubi brodoloma i okov koji je izvorno bio pričvršćen za glavni jarbol koji se sada srušio", naveli su iz kompanije.

Korisnici koji su pregledali snimak, unatoč kratkom trajanju, ostali su fascinirani onim što on prikazuje.

OceanGate je najavio da će se korištenje snimke visoke rezolucije od sada koristiti za praćenje propadanja broda te da će uz njegovu pomoć arheolozi moći detaljnije dokumentirati elemente olupine i krhotina.

"Uzbudljivo je da smo nakon toliko godina možda otkrili novi detalj koji nije bio toliko očit među prijašnjim generacijama tehnologija kamera", rekao je Golden.

Godine 1912. RMS Titanic krenuo je na svoje prvo putovanje preko Atlantskog okeana prema New Yorku s ukupno 2.200 putnika. Udarivši u santu leda, brod je zatim potonuo, a preživjelo je samo 712 ljudi. Njegova olupina otkrivena je 1. septembra 1985. godine, i to čak 21,2 kilometra dalje od emitirane lokacije.

Tragedija je bila inspiracija za film "Titanic" iz 1997. s Leonardom DiCapriom i Kate Winslet u glavnim ulogama.

"Bio je to najveći brod u historiji, pun slavnih osoba tog vremena", rekao je 68-godišnji redatelj filma James Cameron za People na 110. godišnjicu njegovog potonuća.