Fotografska nagrada Sony
0

Pogledajte najbolje radove fotografa amatera iz cijelog svijeta

Klix.ba
Vatreni zmajev ples koji se održava u Kini.
Fotografija nevjerovatnog nebeskog prizora iznad Kazahstana, nasmijane djece na Filipinima te djevojke koja odolijeva olujnom vjetru našle su se među pobjedničkim na takmičenju za prestižnu fotografsku nagradu Sony. Riječ je o zaista zapanjujućim fotografijama koje su radili amateri iz cijelog svijeta.

Žiri je imao vreoma težak posao pri biranju najboljih fotografija. Dobili su 55.000 fotografija iz cijelog svijeta, a odabrali su najbolje u deset kategorija. Autori nastavljaju takmičenje za najboljeg fotografa godine.

Dodjela nagrada je 25. aprila u Londonu, kada će biti proglašen i najbolji fotograf koji će osvojiti nagradu vrijednu 3.000 funti. Također, pobjedničke fotografije bit će prikazane na izložbi u Londonu i objavljene u knjizi.

Žirijem je predsjedavao novinar i fotograf Damien Demolder koji je istakao da su ga pristigle fotografije naprosto oduševile.

"Fotografi amateri me ne prestaju oduševljavati i to ne samo svojom posvećenošću i strašću već i kvalitetom fotografija. Oni znaju biti nevjerovatno kreativni", istakao je Demolder dodavši da su njihove fotografije često realističnije i sa više duše nego profesionalne s obzirom da se amateri fotografijom bave iz ljubavi.