Djela kompanija i uličnih umjetnika
0

Pogledajte najbolje iluzije iz 2012. godine

Klix.ba
LG reklama
Iako se iluzije definišu na mnogo raznih načina, najlakše ih je opisati kao nešto što izobličava i iskrivljuje način na koji se spoznaje realnost. Od interesantnih reklama za razne kompanije pa do djela uličnih umjetnika, ovo su najbolje i najzanimljviije iluzije iz 2012. godine.

Kada je kompanija LG odlučila svijetu pokazati koliko stvarno izgledaju snimci na njihovim kompjuterskim monitorima IPS, to su uradili uz pomoć slučajnih korisnika lifta u jednoj zgradi. U toku vožnje liftom svjetla bi zatreperila, a pod, koji je bio sačinjen od monitora, bi počeo da puca i da se lomi.

U čast historijskog skoka Felixa Baumgartnera, umjetnik Fintan Magee je u Brisbaneu kreirao djelo nazvano Felix Backstroke.

Escif, koji je porijeklom iz Valencije, je tokom festivala ulične umjetnosti u Katowicama u Poljskoj naslikao ogromni prekidač na jednoj zgradi.

Brazilska umjetnica Regina Silveira svojom instalacijom nazvanom "Dubina" uz pomoć arhitekture prostora u kojem radi stvara iluziju beskonačnih ambisa po kojima se može hodati.

Kombiniranjem svijetlih boja se postiže efekt vizuelnih vibracija. Svijetle boje mogu izazvati stvaranje nove slike, a kombinacija više svijetlih boja može izazvati preklapanje tih novih slika.

Rus Nikolaj Arndt je kreirao optičku iluziju nazvanu "Most". Ovaj 3D ulični umjetnik je sačinio iluziju starog mostića koji se nalazi iznad velike rupe u cesti.

Arndt je također kreirao i iluziju močvare i krokodila u dnevnom boravku svog stana. Zbog iluzije se čini da se odmah ispod poda stana nalazi velika močvara.

Joe & Mac su povodom premijere filma "The Dark Knight Rises" na ulicama Madrida u Španiji kreirali iluziju grada Gothama u plamenu.

Leandro Erlich iz Buenos Airesa u Argentini je tokom posjete Parizu sačinio interaktivnu iluziju zgrade po kojoj se može hodati, penjati i skakati sa prozora na prozor.

Ipak, najbolju iluziju je napravila majka priroda. Slane ravnice Salar de Uyuni u Boliviji stvaraju ogromnu iluziju nalik na ogledalo kada ih prekrije voda.