{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte karikature koje su mijenjale svijet

3.5.2013. u 16:18
0
3
Pogledajte karikature koje su mijenjale svijet
0
Kritičari, historičari umjetnosti i estetičari često pokušavaju da odbace karikature kao trivijalnu umjetnost. Međutim, neke karikature i njihovi autori su, kroz historiju, imale ogroman psihološki, emocionalni i politički uticaj. Pogledajte neke od njih i upoznajte najuticajnije karikaturiste u historiji.

James GillrayNapoleon je jednom izjavio kako je engleski karikutarista James Gillray "učinio više od svih evropskih armija“ u njegovom rušenju.

Honore Daumier1832. godine, dvije godine nakon što je kralj Louis Philippe uveo cenzuru štampe u Francuskoj, karikaturista Honore Daumier stvorio je svoju čuvenu kruškoliku karikaturu kralja nazvanu jednostavno "Gargantua". Daumier, njegov izdavač i štampar su optuženi za širenje mržnje i protivljenje vladi te vrijeđanje ličnosti kralja, a samo je Daumier zatvoren.

Thomas Nast"Nije me briga za novinske članke, moji glasači ne znaju čitati, ali ih ne mogu spriječiti u gledanju slika“, rekao je jedan korumpirani političar, česta žrtva Nastovih karikatura.

Art Young i Robert MinorYoung i Minor su dva umjetnika čiji su se radovi redovno pojavljivali u časopisu The Masses. U avgustu 1917., pošta je obustavila privilegije dostave časopisa, a dva puta su se našli i na sudu zahvaljujući karikaturama dvojice umjetnika. Optuživani su za urotu i opstruiranje vojne obaveze, a časopis je na kraju i ugašen.

Louis RaemaekersTokom Prvog svjetskog rata, holandski karikaturista Louis Raemaekers imao je ogroman uticaj na široke narodne mase. Toliki da je optužen da ugrožava holandsku neutralnost, a Njemci su ponudili 12 hiljada guldena za njegovo hvatanje, živog ili mrtvog.

Pored navedenih karikaturista, veliki politički i društveni uticaj imale su i karikature Philipa Zeca, Davida Lowa, časopisa Der Sturmer, Davida Levinea, Plantua, Boba Grossmana, Barryja Blitta, Arta Spiegelmana i Zapira

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: